BRONVERMELDING: MIKE VAN HOENSELAAR

In het begin, toen de escape room net bekend was en zich langzaam uitbreidde, waren escape rooms alleen voor volwassenen of minstens vanaf 16 jaar en ouder. Met de komst van speciale escape rooms voor kinderen is hier verandering in gekomen: ouders gaan met hun kinderen de escape room in. Om ervoor te zorgen dat dit een leuk uitje wordt voor jou, je kinderen én vriend(inne)tjes, vind je hier een paar tips.

Voordat je een escape room bezoekt, is het wel belangrijk om te bedenken of ze het wel leuk zullen vinden: zijn ze niet te jong en raken ze niet in paniek van een afgesloten kamer? Bedenk dit van tevoren zodat het voor de kinderen even leuk wordt als voor jou.

Tips voor kinderen en escape rooms
Het is leuk voor kinderen als zij ook het idee hebben dat ze de puzzels kunnen oplossen. De puzzels bij KidsZoo zijn getest met kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. Wanneer de escaperoom gespeeld wordt met kinderen van 6-7 jaar zal hulp van ouders/begeleiders bij sommige spellen nodig kunnen zijn.

Geef hints
Zien de kinderen de oplossing niet en jij wel, zeg dan niet het antwoord voor maar geef hints: vertel over een aanwijzing die kan helpen bij het oplossen. Het is veel leuker voor ze om zelf de oplossing (met jouw hulp) te vinden.

Vertel ze wat ze moeten doen
Sommige kinderen moeten een beetje extra bijgestuurd worden, help ze daarbij. Maar onderschat je kinderen niet. Kinderen kunnen net zo handig zijn in een team als volwassenen omdat ze andere kwaliteiten hebben: zo denken ze vaak niet te lang na over iets. 

Haal nooit je kinderen naar beneden
Misschien een overbodige regel maar wat er ook gebeurt, bedenk dat de kinderen hun best doen en wees daarom trots op ze. Vergeet jezelf ook vooral niet als je aan het spelen bent; je bent dan wel met de kinderen, maar het moet voor jou ook een leuke activiteit zijn.